Fiberanslutning

Vad är fiber?

Fiber – eller fiberoptik – är ett system för informationsöverföring av ljus via mycket rent glas eller plast och är det framtidssäkra sättet att få tillgång till tv, telefoni och bredband. Det är driftsäkert, okänsligt för elektroniska störningar och har i princip obegränsad kapacitet av digital trafik. Att ansluta fastigheten till fiber innebär att du får tillgång till en infrastruktur byggd efter de modernaste teknikstandarder som existerar.

Fiberkabeln överför digitala signaler med ljusets hastighet och är långt ifrån fullt belastad med dagens tjänster och i dagsläget kommer du som ansluter fastigheten med fiber inte ens använda 1 % av den möjliga kapacitet som finns.

 

Vad är ett öppet fibernät?

Ett fibernät består av tre nivåer/aktörer: den som äger fiberkablarna (Nätägare), den som äger kommunikationsutrustning och ser till att det går att skicka information på nätet (Kommunikationsoperatör) och den som tillhandahåller tjänsten till slutkunden som tex internet, TV och telefoni (Tjänsteleverantör).
I ett Öppet fibernät är man inte låst till en enda tjänsteleverantör, utan kan man vraka och välja bland flera olika tjänsteleverantörer och kombinera ihop sina paket och priser som t.ex. internet från Bredbandsbolaget och tv från Viasat. Nätägare och kommunikationsoperatör kan beroende på lösning vara samma eller olika företag.
Sedan finns det många som tycker att ett äkta öppet fibernät är när den som är kommunikationsoperatör inte själv är tjänsteleverantör i sitt egna nät. Detta för att man då som kommunikationsoperatör kan styra avgifterna för de andra leverantörerna och på så sätt gynna sina egna tjänster. I ett Öppet fibernät är det fri konkurrens som gäller och de olika tjänsteleverantörerna kan då erbjuda hur låga priser dem nu än vill sätta vilket i sin tur blir billigare för slutkonsumenten.
Vi kommer sträva efter ett Öppet fibernät för Kvarnhagens samfällighet.

 

Varför installera fiber?

Du har alltid tillräcklig bandbredd. Idag sker allt mer på nätet, vi utbildar oss, vi arbetar hemifrån, ser på film, lyssnar på musik, umgås via sociala medier, kommunicerar och tekniken går hela tiden framåt. Detta medför till att man behöver mer bandbredd och snabbare internet.
Utvecklingen går hela tiden framåt och standard är idag ca 100-200 Mbit/s. Den teknik som vi använder idag ska klara av ca 500-1000 Mbit/s vilket är helt okej men utvecklingen går framåt och kommer att kräva mer och då räcker inte denna teknik till. Därför har regeringen satt upp ett mål att 100% av alla hushåll ska ha 1000 Mbit/s år 2025 och detta ska ske med fiber istället för det befintliga kopparnätet. Runtom i hela Sverige lägger man ner kopparnätet och gamla koaxial-lösningar som vi har i kvarnhagens samfällighet och ersätter istället med ett fibernät. Fibernätet kan gå med ljusets hastighet och kan långt passera 1000 Mbit/s vilket gör det väldigt framtidssäkert.
Fiber ger tillförlitlig och stabil uppkoppling. Kabeln är inte känslig för elektriska störningar, som åska, på samma sätt som kopparledningar.
Ett öppet fibernät med fri konkurrens ger billigare tjänster.
En fiberanslutning är en investering som även kan höja värdet och attraktionsvärdet på våra fastigheter.
Om man väljer att stå över när grannarna installerar fiber, kan det i framtiden vara svårt/dyrt att få någon att installera fiber senare då leverantörerna oftast vill dra in till flera hus samtidigt.

 

Vad kostar det?

Då vi ännu inte har förhandlat med någon leverantör så vet vi inte ännu vad det kommer att kosta att installera fiber i våra hus. Men en prisindikation kan vara mellan 15 000-20 000 kr per hus i installationskostnad för en komplett installation ända in i huset. Leverantören äger och sköter driften av fibernätet och går något fel så kommer de och fixar det kostnadsfritt. Enda gången man själv behöver betala är om man själv har framkallat skadan genom att t.ex. ta sönder fiberdosan som sitter i huset eller gräva av kabeln på tomten.
Efter installationen behöver man inte använda sin fiber om man inte vill och då kostar det ingenting förutom installationen.
Om man efter installationen väljer att använda sin fiber kan man i ett öppet fibernät välja mellan många olika leverantörer, hastigheter och bindningstid som påverkar priset. För att få en indikation vilka tjänster och priser som kommer finnas kan ni titta på dessa sidor:

 

Hur påverkar installationen våra tomter?

Som vi ser det just nu finns det två alternativ att dra in fiber i våra hus.
Det troligaste är att de gräver bredvid våra gemensamma gångbanor och sedan in i huset över våra tomter. De gräver då ca 40 cm djupt och 20 cm brett och grovåterställer där de grävt.
Det andra alternativet är att dra fibern i våra kulvertar på samma sätt som Com Hem har dragit sina kablar för TV. Detta låter ju såklart mest attraktivt, men vi har fått indikationer på att detta inte är möjligt då kablarna kanske inte får plats.

 

Till intresseanmälan för fiberanslutning